Due Diligence är ett samlande begrepp för de undersökande processer som blivit allt viktigare vid företagsförvärv eller andra strategiska förändringar. Exempelvis används Due Diligence för granskning av leverantörer vid upphandlingar och förvärv av egendom, produkter, utvecklingsprojekt och intellektuell egendom. Resultatet är i första hand ett beslutsunderlag för den köpande organisationen och kan vara mer eller mindre omfattande beroende på hur pass stor eller komplicerad verksamhet som bedrivs av målorganisationen eller hur pass väl en köpare känner organisationen, marknaden eller branschen.
Vad är Due Diligence?
Due Diligence inkluderar flera delområden. Vanligt förekommande är finansiell besiktning med utgångspunkt i organisationens redovisning, legal besiktning inriktad på juridiska frågor och avtal, skattebesiktning och teknisk besiktning.
Vad utmärker verksamhetens affärsmodell – B2B, B2C, B2G eller G2G? Är verksamheten tillståndspliktig, exempelvis medicinsk teknik eller vapenexport? I vilken eller vilka faser av systemets livscykel verkar organisationen? För investerare och köpare är marknadsposition, tillväxtpotential och skalbarhet exempel på områden av intresse. Ny teknik kommer till och omvärlden skiftar – kommer efterfrågan på företagets produkter eller tjänster mättas vid någon tidpunkt? Vem äger rättigheterna till teknologin, eventuella beroenden av underleverantörer?
Vi hjälper Dig med den tekniska besiktningen och en kartläggning och analys av organisationens förmågor och resurser såsom ledning, kultur, kompetens, organisation, processer, teknologi och infrastruktur.
Vår samlade kompetens ligger till grund för tjänsten som omfattar flera olika kompetensområden, från verksamhetsanalys till projektledning, riskanalys och arkitektur (Enterprise Architecture).