language

Nyheter

Syntell är i ständig utveckling. Läs om våra senaste projekt, aktiviteter och framsteg.

05 december 2019

Elektromobilitet – mer än ett teknikskifte!

Är du redo för systemskiftet? Elbilar, elskotrar, elcyklar, elsparkcyklar och elbussar. Elektrifieringen av det mobila har slagit igenom på bred front. Strävan efter det smarta samhället ger oss nya innovativa lösningar. Att elmotorn ersätter förbränningsmotorn har i grunden en enkel logik; verkningsgraden hos en förbränningsmotor är 30%, en elmotor är 90% och dessutom emissionsfri. Genom att en större del av trafiken körs på el så kommer detta innebära sänkt energianvändning, minskade utsläpp och minskade bullernivåer. Men där slutar det enkla.

Att införa elektrifiering i stor skala i ett smart samhälle har sina utmaningar. Komplexiteten gör sig snabbt synlig och ligger ofta utanför tekniken, i den större systemkontexten och livscykelhanteringen. Vi är med och ökar sannolikheten för att skapa innovativa, hållbara och resurseffektiva framtidslösningar:

  • Företag X behöver elektrifiera sin världsledande drivlina. Det visar sig innebära många nya externa leverantörer, nya gränsytor som måste definieras. Helt plötsligt måste den traditionella och implicita arkitekturen beskrivas och kravställas. Nya arbetssätt, metoder och supply chain måste utvecklas!
  • Myndighet Y avser införa elvägar för att möjliggöra eldriven nyttotrafik och ska nu bygga de första pilotvägarna. Den infrastruktur som måste till är obeprövad i stor skala och kommer att levereras och nyttjas av många olika aktörer. Det ställer höga krav på införandeprojekten att ha koll på olika parters bidrag och samverkan. Till stöd har en ”systemkarta elväg” tagits fram. Systemkartan beskriver utöver de ingående tekniska delarna och hur energi strömmar även betalningsströmmarna – något som möjliggör drift och att investeringarna betalar sig.
  • Företag Z vill erbjuda marknaden fossilfria och resurseffektiva anläggningar och har utvecklat eldrivna autonoma maskiner. Med införandet av dessa måste den traditionella driften på arbetsplatsen ändras. Men hur? Genom att bygga en digital systemmodell baserad på ingenjörsmässiga underlag och tillföra simulering och optimering kunde siten provköras med olika upplägg i den virtuella världen.
  • Förvaltning W har fått i uppdrag att utreda ett storskaligt införande av eldriven busstrafik i stadsmiljö. Återigen är det inte tekniken eller bussarna i sig som skapar utmaningarna utan kringliggande aspekter såsom: energiförsörjning och införande av laddinfrastruktur; vägars bärighet för tyngre bussar; räddningsinsatser vid batteribrand; koll på batteriers livscykel från råvara till återvinning; bygglov och allmänhetens acceptans. Det är lätt att missa något som får dyra konsekvenser.
  • Företag Q är en världsledande leverantör av maskiner för lasthantering. När man nu ska elektrifiera sina tunga fordon ställs man inför utmaningen att göra nya produkter på kortast möjliga tid (vilket innebär att göra rätt första gången) men även utmaningar såsom: ska laddinfrastruktur vara del av erbjudandet, hur man kan ändra operatörernas körmönster, hur ska eftermarknadserbjudandet se ut, etc. Här gäller det att lyfta blicken och förstå kontexten, identifiera de viktigaste marknadskraven och effektivt och kontrollerat omsätta dessa i produkt och tjänster. Tänka systemiskt och agera systematiskt!

Alla dessa är exempel på projekt där Syntell stöttar inom elektrifierad mobilitet.

Vi på Syntell hjälper dig att bli morgondagens vinnare genom att utveckla din kompetens i det vi kallar Systems Lifecycle Management.

Kontakta info@syntell.se för mer information.

Syntell grundades 1994 och erbjuder både utbildning och konsultjänster. Vi är ett oberoende, privatägt bolag med ca 60 anställda och en omsättning på cirka 120MSEK per år. Vi är verksamma framför allt i Sverige, Norge och Finland men har även samarbete i ytterligare en handfull länder. Vi har ramavtal med både offentlig verksamhet och industri.

Filtrera:

Alla nyheter

Syntell

Årsredovisning

Nyheter

Affärer

Blogg

Event

Frukostseminarier

Kurser och seminarier

Lediga jobb

LinkedIn

Okategoriserade

På Syntell

Pressmeddelanden

2021/07/06 • Syntell

Glad sommar önskar vi på Syntell!

Nu är sommaren äntligen här och nu stundar välbehövliga semesterveckor. Jag såg ett hjärta på…

2021/06/21 • Syntell • Nyheter • Event

Syntell to present three papers at the INCOSE International Symposium 2021

INCOSE’s Annual International Symposium is the largest worldwide annual gathering of people who do Systems…

2021/06/11 • Syntell • Nyheter • Pressmeddelanden

Syntell och Ramboll stöttar när Görvälnverket rustas för framtiden

För att tillgodose behoven hos en växande befolkning och möta framtida dricksvattenkrav planerar kommunalförbundet Norrvatten…

2021/06/03 • Syntell • Event • Kurser och seminarier

Klart: Summer School 2021 blir av!

Det är med glädje vi kan meddela att vår unika utbildningsupplevelse – Summer School –…

2021/05/28 • Syntell • Nyheter

Syntell verkar för att skapa framtidens säkra, autonoma transportsystem!

Syntell är delaktiga i ett projekt för att hitta nya, effektiva lösningar för att bevisa…

2021/05/21 • Event • Kurser och seminarier

Välkommen till en unik utbildningsupplevelse i sommar!

Vår sommarskola är en unik, veckolång utbildningsupplevelse som består av en mix av intensivt lärande,…

2021/05/04 • Syntell • Lediga jobb

Vi söker fler system- och kravingenjörer!

För att möta en ökande efterfrågan behöver vi förstärka med fler system- och kravingenjörer! Nu…

2021/04/29 • Syntell • Nyheter • Lediga jobb

Vill du vara med och skapa hållbara, konkurrenskraftiga verksamheter och system utifrån ett livscykelperspektiv? Nu har du chansen – vi rekryterar!

Är det dags att anta nästa utmaning i din karriär? Nu söker vi fler kollegor…

2021/04/12 • Syntell • Årsredovisning • Nyheter

VD har ordet – Mikael Tjernlund summerar året som gått

2020 var ett annorlunda år, med nya förutsättningar och utmaningar. Syntell lyckades mycket väl, med…

2021/04/07 • Syntell • Kurser och seminarier

Snart dags för vårens öppna kurs i Systems Engineering!

Kursen Systems Engineering & Lifecycle Management ger dig en översikt av de grundläggande begreppen, processen,…

2021/03/30 • Syntell • Kurser och seminarier

I vår finns en ny möjlighet att bli certifierad inom effektiv livscykelhantering av komplexa tekniska system!

Vill du öka din förmåga att skapa resurseffektiva och hållbara lösningar i en föränderlig värld?…

2021/03/23 • Syntell • Kurser och seminarier • På Syntell

Ytterligare sju certifierade systemingenjörer på Syntell!

Nyligen genomförde vi en satsning på att öka antalet certifierade systemingenjörer på Syntell. Nu gratulerar…

1 2 3 17

Vill du veta mer?

Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från oss. Prenumerera på nyhetsbrevet:

Skriv upp mig!