language

Nyheter

Syntell är i ständig utveckling. Läs om våra senaste projekt, aktiviteter och framsteg.

05 december 2019

Elektromobilitet – mer än ett teknikskifte!

Är du redo för systemskiftet? Elbilar, elskotrar, elcyklar, elsparkcyklar och elbussar. Elektrifieringen av det mobila har slagit igenom på bred front. Strävan efter det smarta samhället ger oss nya innovativa lösningar. Att elmotorn ersätter förbränningsmotorn har i grunden en enkel logik; verkningsgraden hos en förbränningsmotor är 30%, en elmotor är 90% och dessutom emissionsfri. Genom att en större del av trafiken körs på el så kommer detta innebära sänkt energianvändning, minskade utsläpp och minskade bullernivåer. Men där slutar det enkla.

Att införa elektrifiering i stor skala i ett smart samhälle har sina utmaningar. Komplexiteten gör sig snabbt synlig och ligger ofta utanför tekniken, i den större systemkontexten och livscykelhanteringen. Vi är med och ökar sannolikheten för att skapa innovativa, hållbara och resurseffektiva framtidslösningar:

  • Företag X behöver elektrifiera sin världsledande drivlina. Det visar sig innebära många nya externa leverantörer, nya gränsytor som måste definieras. Helt plötsligt måste den traditionella och implicita arkitekturen beskrivas och kravställas. Nya arbetssätt, metoder och supply chain måste utvecklas!
  • Myndighet Y avser införa elvägar för att möjliggöra eldriven nyttotrafik och ska nu bygga de första pilotvägarna. Den infrastruktur som måste till är obeprövad i stor skala och kommer att levereras och nyttjas av många olika aktörer. Det ställer höga krav på införandeprojekten att ha koll på olika parters bidrag och samverkan. Till stöd har en ”systemkarta elväg” tagits fram. Systemkartan beskriver utöver de ingående tekniska delarna och hur energi strömmar även betalningsströmmarna – något som möjliggör drift och att investeringarna betalar sig.
  • Företag Z vill erbjuda marknaden fossilfria och resurseffektiva anläggningar och har utvecklat eldrivna autonoma maskiner. Med införandet av dessa måste den traditionella driften på arbetsplatsen ändras. Men hur? Genom att bygga en digital systemmodell baserad på ingenjörsmässiga underlag och tillföra simulering och optimering kunde siten provköras med olika upplägg i den virtuella världen.
  • Förvaltning W har fått i uppdrag att utreda ett storskaligt införande av eldriven busstrafik i stadsmiljö. Återigen är det inte tekniken eller bussarna i sig som skapar utmaningarna utan kringliggande aspekter såsom: energiförsörjning och införande av laddinfrastruktur; vägars bärighet för tyngre bussar; räddningsinsatser vid batteribrand; koll på batteriers livscykel från råvara till återvinning; bygglov och allmänhetens acceptans. Det är lätt att missa något som får dyra konsekvenser.
  • Företag Q är en världsledande leverantör av maskiner för lasthantering. När man nu ska elektrifiera sina tunga fordon ställs man inför utmaningen att göra nya produkter på kortast möjliga tid (vilket innebär att göra rätt första gången) men även utmaningar såsom: ska laddinfrastruktur vara del av erbjudandet, hur man kan ändra operatörernas körmönster, hur ska eftermarknadserbjudandet se ut, etc. Här gäller det att lyfta blicken och förstå kontexten, identifiera de viktigaste marknadskraven och effektivt och kontrollerat omsätta dessa i produkt och tjänster. Tänka systemiskt och agera systematiskt!

Alla dessa är exempel på projekt där Syntell stöttar inom elektrifierad mobilitet.

Vi på Syntell hjälper dig att bli morgondagens vinnare genom att utveckla din kompetens i det vi kallar Systems Lifecycle Management.

Kontakta info@syntell.se för mer information.

Syntell grundades 1994 och erbjuder både utbildning och konsultjänster. Vi är ett oberoende, privatägt bolag med ca 60 anställda och en omsättning på cirka 120MSEK per år. Vi är verksamma framför allt i Sverige, Norge och Finland men har även samarbete i ytterligare en handfull länder. Vi har ramavtal med både offentlig verksamhet och industri.

Filtrera:

Alla nyheter

Event

Nyheter

Lediga jobb

Affärer

Syntell

Pressmeddelanden

Årsredovisning

Blogg

Frukostseminarier

Kurser och seminarier

LinkedIn

Okategoriserade

På Syntell

2022/06/14 • Nyheter • Pressmeddelanden

CAG förvärvar Syntell

CAG Group AB förvärvar Syntell AB, Skandinaviens ledande konsult- och utbildningspartner inom Systems Lifecycle Management…

2022/05/23 • Syntell • Kurser och seminarier

Vi ses väl på Utö i augusti?

23:e upplagan. 1200 alumner. 9,7 i snittbetyg. 𝟭 𝗷𝘂𝗻𝗶 – 𝗘𝗮𝗿𝗹𝘆 𝗕𝗶𝗿𝗱, 𝟭𝟬%. Vi ses…

2022/05/17 • Kurser och seminarier

Summer School 2022 – Systems Architecting Fundamentals | 14–19 augusti, Utö

Välkommen till vår sommarskola inom Systems Architecting i augusti! Kursen kommer att introducera dig till de nödvändiga…

2022/05/09 • Event • Nyheter

Syntell deltog på Logistikstridsdagarna 2022!

Förra veckan avslutades Logistikstridsdagarna 2022 där Syntell deltog 3–5 maj! Årets tema var ”Logistiska utmaningar…

2022/05/03 • Event • Nyheter

Vi deltar på Swedish Medtech Spring Summit 2022!

I morgon deltar vi på Swedish Medtech Spring Summit! Deltagandet ingår i vår uttalade ambition…

2022/04/29 • Nyheter • Syntell • Årsredovisning

VD har ordet – Mikael Tjernlund summerar verksamhetsåret 2021

Vi summerar ett år som verksamhetsmässigt varit en framgång med en kraftigt ökande egen affär…

2022/04/28 • Nyheter • Kurser och seminarier

Följ med oss till Utö i augusti!

Scandinavian Summer School Week är en inspirerande och utmanande kursvecka inom Systems Engineering, Logistics Engineering…

2022/02/25 • Nyheter • Pressmeddelanden

Syntell ny nätverksmedlem i Swedish Medtech!

Efter att under ett par års tid stöttat utvecklingen av medicintekniska produkter, tar vi nu…

2022/02/14 • Syntell • Kurser och seminarier

Welcome to Scandinavian Summer School Week 2022!

Summer School is a unique week of intense learning, networking and inspiration to prepare you…

2022/01/28 • Event

Forum för standardisering i digitaliserad industri arrangerar workshop på temat standardisering i produktion och dess livscykel!

Den pågående omställningen till en ökad digitalisering i produktion skapar många möjligheter för tillverkande industri!…

2022/01/19 • Nyheter • Kurser och seminarier

Möjlighet att bli certifierad ”systemlivscykelhanterare” i vår!

Fler och fler inser vikten av att tänka och agera i termer av system och…

2021/12/17 • Nyheter • Syntell

God jul önskar vi på Syntell!

       

1 2 3 19

Vill du veta mer?

Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från oss. Prenumerera på nyhetsbrevet:

Skriv upp mig!