language

Nyheter

Syntell är i ständig utveckling. Läs om våra senaste projekt, aktiviteter och framsteg.

05 december 2019

Elektromobilitet – mer än ett teknikskifte!

Är du redo för systemskiftet? Elbilar, elskotrar, elcyklar, elsparkcyklar och elbussar. Elektrifieringen av det mobila har slagit igenom på bred front. Strävan efter det smarta samhället ger oss nya innovativa lösningar. Att elmotorn ersätter förbränningsmotorn har i grunden en enkel logik; verkningsgraden hos en förbränningsmotor är 30%, en elmotor är 90% och dessutom emissionsfri. Genom att en större del av trafiken körs på el så kommer detta innebära sänkt energianvändning, minskade utsläpp och minskade bullernivåer. Men där slutar det enkla.

Att införa elektrifiering i stor skala i ett smart samhälle har sina utmaningar. Komplexiteten gör sig snabbt synlig och ligger ofta utanför tekniken, i den större systemkontexten och livscykelhanteringen. Vi är med och ökar sannolikheten för att skapa innovativa, hållbara och resurseffektiva framtidslösningar:

  • Företag X behöver elektrifiera sin världsledande drivlina. Det visar sig innebära många nya externa leverantörer, nya gränsytor som måste definieras. Helt plötsligt måste den traditionella och implicita arkitekturen beskrivas och kravställas. Nya arbetssätt, metoder och supply chain måste utvecklas!
  • Myndighet Y avser införa elvägar för att möjliggöra eldriven nyttotrafik och ska nu bygga de första pilotvägarna. Den infrastruktur som måste till är obeprövad i stor skala och kommer att levereras och nyttjas av många olika aktörer. Det ställer höga krav på införandeprojekten att ha koll på olika parters bidrag och samverkan. Till stöd har en ”systemkarta elväg” tagits fram. Systemkartan beskriver utöver de ingående tekniska delarna och hur energi strömmar även betalningsströmmarna – något som möjliggör drift och att investeringarna betalar sig.
  • Företag Z vill erbjuda marknaden fossilfria och resurseffektiva anläggningar och har utvecklat eldrivna autonoma maskiner. Med införandet av dessa måste den traditionella driften på arbetsplatsen ändras. Men hur? Genom att bygga en digital systemmodell baserad på ingenjörsmässiga underlag och tillföra simulering och optimering kunde siten provköras med olika upplägg i den virtuella världen.
  • Förvaltning W har fått i uppdrag att utreda ett storskaligt införande av eldriven busstrafik i stadsmiljö. Återigen är det inte tekniken eller bussarna i sig som skapar utmaningarna utan kringliggande aspekter såsom: energiförsörjning och införande av laddinfrastruktur; vägars bärighet för tyngre bussar; räddningsinsatser vid batteribrand; koll på batteriers livscykel från råvara till återvinning; bygglov och allmänhetens acceptans. Det är lätt att missa något som får dyra konsekvenser.
  • Företag Q är en världsledande leverantör av maskiner för lasthantering. När man nu ska elektrifiera sina tunga fordon ställs man inför utmaningen att göra nya produkter på kortast möjliga tid (vilket innebär att göra rätt första gången) men även utmaningar såsom: ska laddinfrastruktur vara del av erbjudandet, hur man kan ändra operatörernas körmönster, hur ska eftermarknadserbjudandet se ut, etc. Här gäller det att lyfta blicken och förstå kontexten, identifiera de viktigaste marknadskraven och effektivt och kontrollerat omsätta dessa i produkt och tjänster. Tänka systemiskt och agera systematiskt!

Alla dessa är exempel på projekt där Syntell stöttar inom elektrifierad mobilitet.

Vi på Syntell hjälper dig att bli morgondagens vinnare genom att utveckla din kompetens i det vi kallar Systems Lifecycle Management.

Kontakta info@syntell.se för mer information.

Syntell grundades 1994 och erbjuder både utbildning och konsultjänster. Vi är ett oberoende, privatägt bolag med ca 60 anställda och en omsättning på cirka 120MSEK per år. Vi är verksamma framför allt i Sverige, Norge och Finland men har även samarbete i ytterligare en handfull länder. Vi har ramavtal med både offentlig verksamhet och industri.

Filtrera:

Alla nyheter

Nyheter

Affärer

Syntell

Pressmeddelanden

Årsredovisning

Blogg

Event

Frukostseminarier

Kurser och seminarier

Lediga jobb

LinkedIn

Okategoriserade

På Syntell

2021/09/24 • Nyheter • Kurser och seminarier

Möjlighet till certifiering inom Systems Lifecycle Management i höst!

Missa inte möjligheten att bli certifierad i Systems Lifecycle Management i höst! Certifieringen är ett…

2021/09/15 • Nyheter • Affärer • Pressmeddelanden

Syntell har vunnit Kammarkollegiets nya ramavtal för Managementtjänster (VU)

Syntell har efter ramavtalsupphandling av Statens inköpscentral vid Kammarkollegiet vunnit det nya, omfattande statliga ramavtalet…

2021/09/10 • Nyheter • Syntell

Så möter vi utmaningarna på vägen till framtidens samhälle

Under coronapandemin blev behovet av ständig omprövning uppenbart. För oss på Syntell, som länge arbetat…

2021/09/03 • Nyheter • Syntell

Valtider inom INCOSE – Tom Strandberg nominerad till ordförande internationellt!

International Council on Systems Engineering – INCOSE, är en ideell medlemsorganisation som grundades 1990 för…

2021/08/23 • Syntell • Kurser och seminarier

Webinar: Systems Lifecycle Management

Vill du veta mer om det vi kallar för Systems Lifecycle Management? På tisdag 24/8,…

2021/08/17 • Syntell • Kurser och seminarier

𝗪𝗲’𝗿𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸 – Summer School 2021 är äntligen i gång!

𝗪𝗲'𝗿𝗲 𝗯𝗮𝗰𝗸! Efter fjolårets inställda sommarskola, många och noga förberedelser, kan vi stolt meddela att…

2021/07/06 • Syntell

Glad sommar önskar vi på Syntell!

Nu är sommaren äntligen här och nu stundar välbehövliga semesterveckor. Jag såg ett hjärta på…

2021/06/21 • Nyheter • Syntell • Event

Syntell to present three papers at the INCOSE International Symposium 2021

INCOSE’s Annual International Symposium is the largest worldwide annual gathering of people who do Systems…

2021/06/11 • Nyheter • Syntell • Pressmeddelanden

Syntell och Ramboll stöttar när Görvälnverket rustas för framtiden

För att tillgodose behoven hos en växande befolkning och möta framtida dricksvattenkrav planerar kommunalförbundet Norrvatten…

2021/06/03 • Syntell • Event • Kurser och seminarier

Klart: Summer School 2021 blir av!

Det är med glädje vi kan meddela att vår unika utbildningsupplevelse – Summer School –…

2021/05/28 • Nyheter • Syntell

Syntell verkar för att skapa framtidens säkra, autonoma transportsystem!

Syntell är delaktiga i ett projekt för att hitta nya, effektiva lösningar för att bevisa…

2021/05/21 • Event • Kurser och seminarier

Välkommen till en unik utbildningsupplevelse i sommar!

Vår sommarskola är en unik, veckolång utbildningsupplevelse som består av en mix av intensivt lärande,…

1 2 3 18

Vill du veta mer?

Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från oss. Prenumerera på nyhetsbrevet:

Skriv upp mig!