language

Nyheter

Syntell är i ständig utveckling. Läs om våra senaste projekt, aktiviteter och framsteg.

05 december 2019

Elektromobilitet – mer än ett teknikskifte!

Är du redo för systemskiftet? Elbilar, elskotrar, elcyklar, elsparkcyklar och elbussar. Elektrifieringen av det mobila har slagit igenom på bred front. Strävan efter det smarta samhället ger oss nya innovativa lösningar. Att elmotorn ersätter förbränningsmotorn har i grunden en enkel logik; verkningsgraden hos en förbränningsmotor är 30%, en elmotor är 90% och dessutom emissionsfri. Genom att en större del av trafiken körs på el så kommer detta innebära sänkt energianvändning, minskade utsläpp och minskade bullernivåer. Men där slutar det enkla.

Att införa elektrifiering i stor skala i ett smart samhälle har sina utmaningar. Komplexiteten gör sig snabbt synlig och ligger ofta utanför tekniken, i den större systemkontexten och livscykelhanteringen. Vi är med och ökar sannolikheten för att skapa innovativa, hållbara och resurseffektiva framtidslösningar:

  • Företag X behöver elektrifiera sin världsledande drivlina. Det visar sig innebära många nya externa leverantörer, nya gränsytor som måste definieras. Helt plötsligt måste den traditionella och implicita arkitekturen beskrivas och kravställas. Nya arbetssätt, metoder och supply chain måste utvecklas!
  • Myndighet Y avser införa elvägar för att möjliggöra eldriven nyttotrafik och ska nu bygga de första pilotvägarna. Den infrastruktur som måste till är obeprövad i stor skala och kommer att levereras och nyttjas av många olika aktörer. Det ställer höga krav på införandeprojekten att ha koll på olika parters bidrag och samverkan. Till stöd har en ”systemkarta elväg” tagits fram. Systemkartan beskriver utöver de ingående tekniska delarna och hur energi strömmar även betalningsströmmarna – något som möjliggör drift och att investeringarna betalar sig.
  • Företag Z vill erbjuda marknaden fossilfria och resurseffektiva anläggningar och har utvecklat eldrivna autonoma maskiner. Med införandet av dessa måste den traditionella driften på arbetsplatsen ändras. Men hur? Genom att bygga en digital systemmodell baserad på ingenjörsmässiga underlag och tillföra simulering och optimering kunde siten provköras med olika upplägg i den virtuella världen.
  • Förvaltning W har fått i uppdrag att utreda ett storskaligt införande av eldriven busstrafik i stadsmiljö. Återigen är det inte tekniken eller bussarna i sig som skapar utmaningarna utan kringliggande aspekter såsom: energiförsörjning och införande av laddinfrastruktur; vägars bärighet för tyngre bussar; räddningsinsatser vid batteribrand; koll på batteriers livscykel från råvara till återvinning; bygglov och allmänhetens acceptans. Det är lätt att missa något som får dyra konsekvenser.
  • Företag Q är en världsledande leverantör av maskiner för lasthantering. När man nu ska elektrifiera sina tunga fordon ställs man inför utmaningen att göra nya produkter på kortast möjliga tid (vilket innebär att göra rätt första gången) men även utmaningar såsom: ska laddinfrastruktur vara del av erbjudandet, hur man kan ändra operatörernas körmönster, hur ska eftermarknadserbjudandet se ut, etc. Här gäller det att lyfta blicken och förstå kontexten, identifiera de viktigaste marknadskraven och effektivt och kontrollerat omsätta dessa i produkt och tjänster. Tänka systemiskt och agera systematiskt!

Alla dessa är exempel på projekt där Syntell stöttar inom elektrifierad mobilitet.

Vi på Syntell hjälper dig att bli morgondagens vinnare genom att utveckla din kompetens i det vi kallar Systems Lifecycle Management.

Kontakta info@syntell.se för mer information.

Syntell grundades 1994 och erbjuder både utbildning och konsultjänster. Vi är ett oberoende, privatägt bolag med ca 60 anställda och en omsättning på cirka 120MSEK per år. Vi är verksamma framför allt i Sverige, Norge och Finland men har även samarbete i ytterligare en handfull länder. Vi har ramavtal med både offentlig verksamhet och industri.

Filtrera:

Alla nyheter

Syntell

Årsredovisning

Nyheter

Affärer

Blogg

Event

Frukostseminarier

Kurser och seminarier

Lediga jobb

LinkedIn

Okategoriserade

På Syntell

Pressmeddelanden

2020/07/03 • Syntell

Ord från VD – Mikael Tjernlund summerar Q2 och berättar om framtiden för Syntell

– Stort tack till alla anställda och kunder som under Q2 hjälpts åt att hålla…

2020/06/26 • Syntell • På Syntell

Syntell tilldelas utmärkelse av Hemvärnet!

Det är med stor glädje och stolthet vi meddelar att Syntell tilldelats Hemvärnets bronsplakett för…

2020/06/18 • Syntell • Event

Systems Engineering och hållbarhet

Kongsberg Systems Engineering Event är ett årligt evenemang som hålls i Kongsberg, Norge, där deltagare…

2020/06/17 • Syntell • Kurser och seminarier

Summer School 2020 inställd

Efter 21 framgångsrika sommarskoleveckor i följd känns det tråkigt att behöva meddela att årets Summer…

2020/06/05 • Syntell • Kurser och seminarier

Se webinariet ”Systems Lifecycle Management” i efterhand!

För de som inte kunde delta på webinariet ”Systems Lifecycle Management” finns möjligheten att se…

2020/05/28 • Kurser och seminarier

Summer School Early Bird-erbjudande – 10% rabatt på kursavgiften t.om 1 juni, 2020!

Ta del av en unik utbildningsupplevelse med en väl avvägd mix av föreläsningar, grupparbeten och…

2020/05/22 • Syntell • Lediga jobb

Nu söker vi fler systemingenjörer!

Som systemingenjör på Syntell är du involverad i många skeden i utvecklingen av komplexa system,…

2020/05/07 • Kurser och seminarier

Kostnadsfritt webinar inom Systems Lifecycle Management, 15 maj!

Bli en vinnare i en komplex värld – Systems Lifecycle Management ger dig metoderna och…

2020/05/04 • Kurser och seminarier

One more guest lecturer ready for the ILS Summer School 2020!

The interest in the course "Logistics Engineering and Management" is high! A few weeks ago…

2020/04/24 • Syntell • Kurser och seminarier

Viktig information om årets Summer School med anledning av rådande situation

Vi erbjuder alla våra kurser on-line - utom en! Vår Summer School är en unik…

2020/04/17 • Syntell • Event

Vårens CM Forum-event flyttas fram

Under hösten 2019 genomfördes två nätverksevent av CM Forum, ett nätverk för kompetens- och erfarenhetsutbyte inom Configuration…

2020/04/09 • Syntell • På Syntell

Glad påsk från oss på Syntell!

Syntell önskar våra kunder och partners en glad påsk! Det är många som jobbar väldigt…

1 2 3 14

Vill du veta mer?

Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från oss. Prenumerera på nyhetsbrevet:

Skriv upp mig!