language

Nyheter

CAG Syntell är i ständig utveckling. Läs om våra senaste projekt, aktiviteter och framsteg.

09 november 2017

Varför behövs informationsstandarder för nyindustrialisering?

Vi intervjuade Ulf Carlsson, en av våra konsulter inom Systems Lifecycle Management (SLCM) och konfigurationsledning som arbetar med Saab Kockums IT-arkitektur för produktdata baserad på Informationsstandarden ISO 10303 AP 239 (PLCS). Detta arbete påbörjades 2006 med Syntell som stöd under hela resan. Ulf har arbetat på Syntell sedan 2002.

Ulf, vad är nyindustrialisering?

Den fjärde turen av industriell revolution, nyindustrialiseringen eller industri 4.0, som vi nu står i, medför inte bara ett väntat skifte i arbetssätt, utan även i informationsmängd som behöver hanteras. Vi ser en långtgående digitalisering av produkter och data, samt av hela industrin. Tillförandet av sensorer till produkter inom industrin, vare sig det är robotar på linan eller gruvbilar, skapar ett tillstånd med konstant matning av information, vilket i sin tur tillåter en hög responsivitet till förändringar och störningar, samt i många fall möjligheter till ett prediktivt beteende. När dessa produkter kopplas ihop skapas smarta ekosystem för tillverkning, där information nästan sömlöst flödar mellan entiteter, och gärna inkluderar flera led av leverantörer och mottagare. Detta leder till automatiserande processer, där alla uppkopplade delar kommunicerar och samverkar. Våra produkter blir intelligenta, helt enkelt, säger Ulf Carlsson.

Men vad ska nyindustrialisering ge?

Detta skifte sker på ett globalt plan och regeringar tar fram strategier för att inte bara hantera detta, utan även möjliggöra att länder står i framkant av detta skifte. Den svenska regeringens strategi för nyindustrialisering går bland annat ut på att stärka företags förmåga till förändring. Önskan är att den svenska industrisektorn ska vara ledande inom digital transformation och de fördelar som digitalisering kan ge. Potentialen är en hållbar tillverkning av tjänster och produkter och en konstant utveckling av förmåga, säger Ulf. Detta ska delvis realiseras genom att göra Sverige forskningsledande.

Detta kopplas till att EU önskar och koordinerar bland annat en gemensam digital marknad, industri och ekonomi och vill möjliggöra en sömlös informationsdelning och säkerhet. Vidare vill de skapa en plattform för framtida incitament för att stärka industrin exempelvis vad gäller uppkoppling av produkter och data. Det man söker är en neutral logik som spänner över sektorer, för att främja innovation och produktion, samt att kunna koordinera aktörer utan att kontrollera dem.

Vilket behov finns för standardisering av information?

Nyligen besökte jag till exempel mässan PDT Europe 2017 som handlar mycket om informationsstandarder. Standarder i sig är inget nytt; dagens industrisamhälle baseras på standarder. Men nu talar vi om att standardisera informationen för att möjliggöra ett sömlöst flöde mellan många olika aktörer, med olika programvaror, över hela Systemlivscyklen. Där fördes mycket intressanta diskussioner och presentationer angående vilka nya plattformar som kommer att behövas för att hantera till exempel digitala tvillingar, alltså, de kopior av dina produkter som du arbetar med i den digitala världen och IoT, säger Ulf Carlsson, expert på informationsstandardisering.

För att kunna fokusera på företagande, produkt och produktion ur ett smart perspektiv och skapa ett gemensamt ”språk” för en smart industri behövs riktlinjer, kommunikationsvägar och infrastruktur ur ett globalt och nationellt perspektiv. Som jag ser det är den nu pågående satsningen på standardisering för smart industri den länk som behövs för att knyta ihop alla initiativ för industri 4.0. Detta bör också ses ur ett strategiskt perspektiv för respektive aktör. Till exempel måste dataformat och begreppsdefinitioner fungera för såväl globala företag som lokala småskaliga producenter, samverkande i en hållbar förädlingskedja. Detta industriella skifte handlar om att ändra fokus från fysiska produkter till en industri som genom smart produktion tar fram smarta och uppkopplade produkter med sensorer där det viktigaste materialet är digitala data. Eftersom information måste kunna delas mellan många olika aktörer, stora som små, är informations-standardisering helt avgörande då olika aktörer skall kunna använda de programvaror som passar just dem. Detta bör alltså ersätta nuläget där man nästan alltid behöver använda samma programvaror för att kunna utbyta data effektivt.

Denna standardisering ses som en förutsättning för att lyckas med skiftet till Internet of things (IoT) för att möjliggöra lösningar av problem med komplexa informationsvägar, integrering och kommunikation, för ett globalt samarbete. Samtidigt behöver vi standardisera för att skapa en uniform datastruktur, inte minst för att främja säkerheten, men också för att främja handel och delning av data. En korrekt infrastruktur för samarbete, en som är tillräckligt snabb, smidig och säker, kan öppna marknader och främja digital innovation. Samtidigt måste den vara tillräckligt bred för att inkludera många aktörer inom den smarta industrin.

Slutligen..

Den höga nivån av automation som nås av denna uppkoppling, samt den kommunikation och samverkan som resulterar av uppkopplade entiteter, kräver standardisering mellan gränssnitt för att skapa sömlöshet. Initialt kommer människor att övervaka arbetsprocesser, men det är oklart om det kommer att behövas konstant framöver. Man talar mycket om länkade värdekedjor och det är denna standardisering som kommer att definiera hur väl allt detta funkar. Den komplexitet som krävs för att klara skiftet mot modellbaserade företag är stor och industrin har inte helt överrens om hur lösningarna ska se ut, vilket inte är förvånande med tanke på att vi försöker att skapa flexibla men stabila lösningar samtidigt som vi är mitt uppe i en förändring.

För mer information, kontakta:

Bengt-Göran Steiber, Affärsområdeschef, Syntell

Bengt-Goran.Steiber@syntell.se

Tel: 070 – 927 81 69

Ulf Carlsson, Seniorkonsult, Syntell

Ulf.Carlsson@syntell.se

Tel:070 – 667 12 13

En korrekt infrastruktur för samarbete, en som är tillräckligt snabb, smidig och säker, kan öppna marknader och främja digital innovation.

Ulf Carlsson, Syntell AB

Inläggets kategorier

Filtrera:

Alla nyheter

Event

Nyheter

Lediga jobb

Affärer

Syntell

Pressmeddelanden

Årsredovisning

Blogg

Frukostseminarier

Kurser och seminarier

LinkedIn

Okategoriserade

På Syntell

2024/03/04 • På Syntell

Datum satt för Summer School 2024!

Det är långt kvar till augusti, men vi börjar så smått förbereda oss inför det…

2023/12/20 • Syntell • Kurser och seminarier

CAG Syntell Academy summerar 2023 – och blickar mot 2024: ”Lärandet är livslångt”

2023 rör sig mot sitt slut och vår utbildningsverksamhet – CAG Syntell Academy – konstaterar…

2023/09/27 • Nyheter • Kurser och seminarier

Visste du att man kan bli 𝗰𝗲𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗲𝗿𝗮𝗱 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺𝗹𝗶𝘃𝘀𝗰𝘆𝗸𝗲𝗹𝗵𝗮𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲?

Visste du att man kan bli 𝗰𝗲𝗿𝘁𝗶𝗳𝗶𝗲𝗿𝗮𝗱 𝘀𝘆𝘀𝘁𝗲𝗺𝗹𝗶𝘃𝘀𝗰𝘆𝗸𝗲𝗹𝗵𝗮𝗻𝘁𝗲𝗿𝗮𝗿𝗲? Nu finns fem nya datum att hålla…

2023/09/01 • Nyheter

How to “Buy more, faster and with low risk” – CAG Syntell co-arranged the first Nordic Defence Acquisition Summit

The first Nordic Defence Acquisition Summit was held on August 21–22 in Oslo, Norway. Organizers…

2023/06/13 • Syntell • Pressmeddelanden

CAG Syntell etablerar nytt affärsområde i Öresund

Under de senaste åren har CAG Syntell upplevt en ökande efterfrågan hos kunder i södra…

2023/04/28 • Nyheter • Syntell • På Syntell

CAG Syntell välkomnar Martin Normark som ny affärsområdeschef

Martin Normark har börjat på CAG Syntell och kommer närmast från Air Target Sweden AB, som…

2023/04/27 • Event • Syntell

CAG Syntell deltar på Försvarshögskolans arbetsmarknadsdag!

CAG Syntell deltar på Försvarshögskolans arbetsmarknadsdag! Vi har en lång historik av samarbete med Försvarshögskolan.…

2023/04/27 • Event • Nyheter

CM Forum, 24/5: What PLM-systems can do for CM, and how to get there

CAG Syntell är den sammanhållande kraften i CM Forum – ett nätverk som möjliggör kunskaps-…

2023/04/04 • Kurser och seminarier

Bli certifierad systemlivscykelhanterare!

Snart är det dags för vårens omgång av öppna kurser tillhörande ”Certified Systems Lifecycle Manager”…

2023/03/22 • Nyheter • Kurser och seminarier

Welcome to Scandinavian Summer School Week 2023!

Summer School is a unique week of intense learning, networking and inspiration to prepare you…

2023/02/02 • Syntell • Kurser och seminarier

Utbildningstillfällen våren och sommaren 2023

CAG Syntell Academy är vårt varumärke och kunskapshus för livslångt lärande inom Systems Lifecycle Management.…

2023/01/13 • Nyheter • Syntell • Pressmeddelanden

CAG och BAE Systems Hägglunds fördjupar samarbetet

CAG och BAE Systems Hägglunds fördjupar sitt samarbete när CAG Syntell blir strategisk partner med ambition att leverera…

1 2 3 20

Vill du veta mer?

Nyhetsbrev

Missa inte det senaste från oss. Prenumerera på nyhetsbrevet:

Skriv upp mig!